En dan staat onze wereld stil...

 

 

Wij hebben als gezin een geweldige "Opkikkerdag" mogen beleven. Fantastisch dat deze stichting bestaat. In mijn boek beschrijf ik de dag uitvoerig.

 

Een fragment uit mijn boek:

 

Ik druk de telefoon uit en kijk lachend naar Joeri.

`Weet je nog dat Kaylee, die leuke verpleegkundige, vertelde dat ze je wilde opgeven voor een Opkikkerdag?’ Ik kijk Joeri vragend aan.

`Ja, hoezo?’ vraagt hij.

`Nou, ze heeft haar woord gehouden. Van de week komen er hier thuis twee vrijwilligers van “Stichting Opkikker” om ons te ondervragen wat we allemaal zouden willen. Dus ga maar alvast wat bedenken! Jij ook Nino, het is voor het hele gezin, niet alleen voor Joeri.’

`Echt?’ zegt Nino.

`Cool!’ is Joeri’s reactie. `Ik weet het al, ik wil naar het casino!’

`Nou, ik weet niet of dat mogelijk is hoor, je bent nog geen 18. Maar je weet het nooit. Misschien krijgen ze het van die Stichting wel voor elkaar. Ik ben benieuwd!’

`Dan worden we misschien wel opgehaald door een limousine.’ Joeri begint meteen te fantaseren.

`Mijn wens is al heel lang dat ik graag eens in een Snoek zou willen rijden, dat ga ik zeggen.’

`Nee hoor mam, wij willen een limousine! Niet zo’n oude auto.’

We fantaseren nog lekker even door. De voorpret is al leuk!

Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen, de leuke dagen toch nét iets langer duren! Geweldig dat het bestaat.

 

Algemene informatie


Visie:
Langdurige ziekte vraagt heel veel doorzettingsvermogen en energie van een kind. De behandelingen, de (lange) perioden van ziekenhuisopname, de onzekerheid, je vriendjes en vriendinnetjes een gewoon leven zien hebben. Ook in het gezin heeft zo’n situatie veelal een volledige ontregeling tot gevolg. Ieder gezinslid spant zich extra in, moet daar vaak andere bezigheden voor opofferen of beperken. En dan is er de feitelijke zorg van zal mijn kind, broertje of zusje weer beter worden? Kleine en grotere lichtpunten zijn in die omstandigheden nog belangrijker dan anders, worden heel intensief beleefd en dragen belangrijk bij in de mentale gesteldheid van kind en gezin.

Missie:

Een bijdrage leveren aan de mentale energie van een langdurig ziek kind door het organiseren van een dag vol ontspanning en blijheid samen met het gehele gezin (inclusief voorpret, nagenieten en de herinnering voor jaren). Stichting Opkikker werkt hierbij uitsluitend op indicatie en op verzoek van de met, de stichting samenwerkende, ziekenhuizen verspreid over Nederland.
Stichting Opkikker maakt dit voor kind, gezin en ziekenhuis mogelijk door zich volledig en belangeloos in dienst te stellen voor de ontwikkeling en organisatie van de Opkikkerdagen en door het enthousiasmeren van de samenleving voor dit doel om voldoende fondsen voor Opkikkerdagen op te brengen. De stichting streeft te komen tot het organiseren van een maximum aantal Opkikkerdagen per jaar.

Doelstelling en Filosofie:
Stichting Opkikker heeft als doel gesteld:
Het tijdens of tussen de behandeling door, verzorgen van een fijne dag voor gezinnen, waarvan een kind in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, in verband met een chronisch fysieke aandoening, langdurig onder behandeling is in een met de stichting samenwerkende instelling, of die door de ernst of aard van deze aandoening, uitzicht heeft op een langdurige behandeling in deze instelling.

De organisatie:

De stichting is opgericht in 1995 als particulier initiatief en werkte destijds volledig met vrijwilligers. Na een jaar van voorbereiding is de Opkikker in 1996 daadwerkelijk gestart met het organiseren van 20 Opkikkerdagen voor gezinnen waarvan het kind onder behandeling was in het AMC te Amsterdam. De afgelopen zestien jaar heeft de stichting een enorme groei doorgemaakt. Vanaf de zolderkamer zijn wij nu drie verhuizingen verder, hebben wij de basis van de stichting verstevigd en is het secretariaat geprofessionaliseerd. Hiernaast is er een gestage groei van het aantal Opkikkerdagen geweest.

Het secretariaat in Almere-Haven ondersteunt de 120 vrijwilligers in het land en stuurt de honderden gelegenheidsvrijwilligers aan, die inmiddels betrokken zijn bij de stichting. In 2012 hebben wij 1800 gezinnen opgekikkerd, dat zijn ruim 16.562 personen. Naast de Opkikkerdagen hebben wij ook alternatieve evenementen georganiseerd, waaronder een piraten- , een sprookjes- en ambassadeursdagen. Dit alles om te kunnen voldoen aan de vraag om Opkikkerdagen vanuit de ziekenhuizen en om de gezinnen even uit de dagelijkse vaak harde realiteit te halen en hen de zo broodnodige ontspanning te bieden. Persoonlijke aandacht voor de gezinnen, werken met vrijwilligers en kostenbeheersing blijven speerpunten voor de stichting.

Realisatie:
Voor de realisatie van de doelstelling wordt gebruik gemaakt van sponsors die, in overleg met het bestuur, hun naam in verband mogen brengen met de doelstelling en activiteiten van Stichting Opkikker. Er is een Opkikkerboek samengesteld waarin een groot aantal keuzemogelijkheden zijn opgenomen, waaronder doe-dingen, zijn-dingen en naar-toe-dingen. Hieruit mag het gezin een keus maken.

Keurmerk van Centraal Bureau Fondsenwerving:
Stichting Opkikker is er trots op al ruim 11 jaar in het bezit te zijn van een volledig CBF keurmerk. Dit is het keurmerk voor Goede Doelen.

 

Voor meer informatie kijk op:

www.opkikker.nl

 

 

 

 

Marion Hamerling-Mourik  |  marion@hamerling.net