En dan staat onze wereld stil...

 

 

Arno en ik hebben bijna 3 maanden “gewoond” in het Ronald McDonald Huis om de hoek bij het VU. Nino kwam vaak “logeren”. Het is geweldig dat deze mogelijkheid er is.

Een fragment uit mijn boek:

Het is nog best een stukje lopen. We zeggen niet veel tegen elkaar. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in een Ronald McDonald Huis zou gaan slapen. Daar slapen alleen ouders van kinderen die ernstig ziek zijn. Het dringt weer een beetje meer tot mij door dat Joeri heel ziek is. Mijn ogen gaan tranen van de wind en al snel stromen ook de tranen van verdriet.

Tegelijk zien we de vlag bij de ingang waar de portier het over had. Stilletjes gaan we naar binnen. Binnen ziet het er verlaten uit. Dat is natuurlijk ook niet zo gek op dit tijdstip. We lopen naar boven op zoek naar onze kamer. Nummer 226, tweede verdieping dus. De nummers van de kamers zijn niet helemaal logisch ingedeeld en het duurt even voordat we de kamer hebben gevonden.

Onze kamer is net een hotelkamer. Het is redelijk groot en we hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Gelukkig zijn de bedden al opgemaakt en kunnen we zo neerploffen. Wat een luxe.

We gaan maar proberen te slapen, het zal morgen wel weer een intensieve dag worden.

  

 

 

  

Missie & visie

Het Ronald McDonald Kinderfonds wil een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van kinderen en als zodanig aan het welzijn van families met een ziek of gehandicapt kind in Nederland. Daarom ontwikkelt, ondersteunt en exploiteert het Kinderfonds voorzieningen die concreet bijdragen aan het welzijn van zieke of gehandicapte kinderen en hun familie.

 De vier kernwaarden van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn:

  • Focus op welzijn van kinderen
  • Waarderen van mensen in de organisatie (vrijwilligers en betaalde krachten)
  • Trouw aan partners
  • Transparant, verantwoordelijk en ethisch

 

Wat we doen

Een ziek kind kán niet zonder zijn ouders. Als je kind ziek is, wil je als ouders zo dicht mogelijk in de buurt zijn. En als het een handicap heeft, wil je dat het zoveel mogelijk dezelfde dingen kan doen als zijn of haar leeftijdgenootjes. Al ruim dertig jaar helpt het Ronald McDonald Kinderfonds zieke of gehandicapte kinderen en hun familie in Nederland.

Huizen

Gezinnen die logeren in een van de Ronald McDonald Huizen voelen zich er al gauw thuis. Even ontspannen voor de tv of in een gemakkelijke stoel, koken, slapen, lezen. Het is eigenlijk net als thuis. Naast een eigen kamer kan het gezin gebruikmaken van een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. En in veel gevallen zelfs van een tuin. Het Ronald McDonald Huis is veel meer dan een dak boven het hoofd. Ouders in het Huis ondervinden vaak veel steun aan elkaar.

Hoe werkt een Ronald McDonald Huis?

Net als thuis zorgen ouders voor het eigen gezin. Ze doen hun eigen boodschappen, koken zelf en houden hun eigen kamer schoon. Het Huis wordt geleid door een klein managementteam, de enige betaalde krachten van het Ronald McDonald Huis. Daarnaast zorgt een grote groep vrijwilligers voor het reilen en zeilen van het Huis. Zij ontvangen de ouders, bieden een luisterend oor en zorgen ervoor dat het Huis schoon en gezellig is. De vrijwilligers zijn zeven dagen per week, 365 dagen per jaar aanwezig. Zonder hun inzet zouden de Ronald McDonald Huizen niet kunnen bestaan.

 

             

Waar zijn de Ronald McDonald Huizen?

In Nederland zijn vijftien Ronald McDonald Huizen. Ze staan bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen met een bovenregionale functie, bij een revalidatiecentrum en een jeugdpsychiatrische instelling.

Jaarlijks maken de Ronald McDonald Huizen 65.000 overnachtingen voor 4.600 gezinnen mogelijk (cijfers 2011).

 

Huiskamers

Als je de hele dag in het ziekenhuis bent komen de witte muren al gauw op je af. Dan is het fijn dat je je even kunt terugtrekken. Dat kan in de Ronald McDonald Huiskamers die op of vlakbij de kinderafdeling gelegen zijn. De naam zegt hel al: Huiskamer, met een huiselijke inrichting en een warme sfeer. In een Ronald McDonald Huiskamer zijn gezinnen even weg van de ziekenhuiskamer, witte gangen en ongezellige wachtruimtes.

Hier kunnen zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. Ouders, broertjes en zusjes vinden er een plek om te ontspannen of te spelen. Ze verblijven er bijvoorbeeld tussen behandelingen of onderzoeken door.

Waar zijn de Ronald McDonald Huiskamers?

In acht ziekenhuizen in Nederland zijn er Ronald McDonald Huiskamers. Omdat er in meer ziekenhuizen behoefte blijkt aan een Ronald McDonald Huiskamer, vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden voor nieuwe Huiskamers.

Jaarlijks tellen de Ronald McDonald Huiskamers circa 150.000 bezoekers (cijfers 2011).

Vakantie

Gehandicapte kinderen willen ook op vakantie. Dat kan in de vier Ronald McDonald vakantieverblijven. Aan alles is gedacht.

Als je gehandicapt bent, wil je dezelfde dingen doen als andere kinderen. Voor gezinnen met een gehandicapt kind is vakantie niet altijd vanzelfsprekend. Zij hebben een aangepast appartement nodig, dat ruim en rolstoeltoegankelijk is en voorzien van bijvoorbeeld een hoog-laagbed, tillift en een douchestoel. In de Ronald McDonald vakantieverblijven kunnen ook deze gezinnen genieten van een onbezorgde vakantie tegen een laagdrempelige prijs.

 

De Ronald McDonald Vakantieverblijven verzorgen meer dan 3.300 vakantieovernachtingen per jaar (cijfers 2011).

 

 

 

VUmc Kinderstad is een speelstad van twee verdiepingen bovenop het VU medisch centrum, pal naast de nieuwe kinderkliniek en is mogelijk gemaakt door het Ronald McDonald Kinderfonds.

In Kinderstad kunnen zieke kinderen spelen en zich ontspannen; even vergeten dat ze ziek zijn. Dit bevordert hun herstel. Daarnaast is het van groot belang dat kinderen zich op intellectueel en psychosociaal vlak kunnen ontwikkelen terwijl ze voor lange tijd in het ziekenhuis liggen. VUmc Kinderstad helpt daarbij en laat kinderen vooral even kind zijn. Kinderstad is niet alleen voor zieke kinderen. Ook de ouders, broertjes en zusjes kunnen er voor enkele uren verblijven.

Voor ouders is er een Ronald McDonald Huiskamer, een rustige plek waar ze een krantje kunnen lezen en een boterham kunnen eten.

 

Wat is er te doen?

In het VUmc Kinderstad is er van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld het Ajax spelershome met een indoor voetbalveldje. Radiostudio 538 waar kinderen DJ kunnen zijn en een minivliegtuig met 9 echte vliegtuigstoelen en een spottersplek voor het spotten van vliegtuigen, van en naar Schiphol . In de TV werkplaats van Care 4 Kids / Endemol kunnen er filmpjes en foto's gemaakt worden.
Ook staat er een echte Spyker racewagen met een groot beeldscherm waar de kinderen een echt racespel kunnen spelen, In de KPN Wizzkidscorner staan computers en TV's. Naast het Paarse Bos- waar kinderen heerlijk op zitzakken kunnen lezen en spelletjes doen- ligt de speciaal ontworpen Barbie Butterfly Garden.
Bovendien is er volop speelgoed zoals lego, k'nex, playmobiel, een speel - en bouwhoek en een glijbaan van de 10de naar de 9de etage.

Snoozz ruimte
Achter de Huiskamer ligt de SNOOZZ ruimte: een speciaal ingerichte ruimte voor babies en kinderen met een (neurologische) beperking. Kinderen kunnen hier heerlijk ontspannen en genieten van een zintuigprikkelende omgeving.

 

Voor wie is Kinderstad?

VUmc Kinderstad is er voor;

·         Alle kinderen van 0 tot 16 jaar die zijn opgenomen op de kinderafdeling VUmc

·         De broertjes en zusjes, familie, vriendjes, vriendinnetjes van de patiënten van de kinderafdeling VUmc

·         Kinderen die voor een dagbehandeling komen bij de polikliniek van het VUmc

·         Kinderen van volwassen patiënten

 

 Voor meer informatie over Ronald McDonald kinderfonds zie

 

www.kinderfonds.nl

 

Marion Hamerling-Mourik  |  marion@hamerling.net