En dan staat onze wereld stil...

 

 

 

Heel vaak hebben wij mogen genieten van de grappen en grollen van Nop en Neel, de CliniClowns van het VU medisch centrum.

Een fragment uit mijn boek:

Na het ochtendritueel van wassen, bed verschonen en oefeningen doen met de fysiotherapeut, zit ik de volgende morgen naast Joeri’s bed even wat te typen op de laptop.

Joeri ligt uit te rusten van alle inspanning. Hij heeft zijn ooglapje op zijn ogen. We noemen het zijn Gordonlapje omdat het net zo’n lapje is wat Gordon in het televisieprogramma “Joling en Gordon over de vloer” altijd op heeft als hij gaat slapen. Het is prettig dat Joeri het lapje heeft, want op de IC is het nooit helemaal donker en als hij overdag even wil slapen dan doet hij hem ook op.

Opeens zie ik vanuit mijn ooghoek dat er iets roods naar ons toegegooid wordt. Het is zo´n rode CliniClowns neus. Er zit een briefje ingeklemd. Ik pak de neus op en kijk om mij heen. Ietsje verderop zie ik ze staan. Twee apart geklede dames, allebei met een big smile en een rode neus. Ze zwaaien naar me.

Ik vraag aan Joeri of hij slaapt.

`Nee hoor, hoezo?´ zegt hij.

`We hebben bezoek, maar alleen als je er zin in hebt.´

Ik lees hem vervolgens voor wat er op het briefje staat.

Hoi Joeri, hoe gaat het met jou? We zijn heel nieuwsgierig naar jou, maar als jij geen zin hebt in ons, snappen we dat en dan zwaaien we alleen naar je. Groetjes, Nop en Neel.”

`Wat leuk,´ is mijn spontane reactie.`Ik wil ze wel even ontmoeten. Vind je het heel erg?´

Joeri zucht. `Nee hoor, laat ze maar komen, als jij het zo leuk vindt.´

Ik wenk Nop en Neel en ze komen voorzichtig aanlopen. Ze doen een beetje onhandig maar zijn heel grappig. Ik lig in een deuk en Joeri moet ook wel een beetje lachen. Ze blijven niet zo lang, maar in die korte tijd hebben ze onze harten gestolen. 

 

 


 

 

Missie en visie

Kinderen met een ziekte of handicap zijn afhankelijk en kwetsbaar. Doordat hun omgeving zich voornamelijk richt op de ziekte of handicap komen de kinderen ongewild in een volwassen wereld terecht. CliniClowns vindt dat kinderen met een ziekte of handicap onder alle omstandigheden moeten kunnen blijven spelen. Gewoon weer even kind kunnen zijn.

Waarom doen we wat we doen?

Via al onze activiteiten willen we afleiding en plezier bieden aan kinderen met een ziekte of handicap (lichamelijk of geestelijk). Daarmee willen we een bijdrage leveren aan hun kwaliteit van leven. Via het stijlfiguur van de clown maken wij contact met het kind en tillen wij hem even uit de dagelijkse werkelijkheid. Daarbij kan het spel helpen zijn situatie te verwerken.

 

Doelstelling CliniClowns

 Onze doelstelling is drieledig:

1.       Het bieden van afleiding en plezier aan kinderen met een ziekte of handicap. Maar ook aan kinderen in andere moeilijke situaties. Met als doel een bijdrage te leveren aan hun kwaliteit van leven.

2.       Het geven van voorlichting over het belang van spelen.

3.       Het samenwerken met en het verlenen van diensten aan andere entiteiten waarmee de stichting in een groep is verbonden.

Zorg voor kinderen, zorg voor een lach!

CliniClowns biedt afleiding en plezier aan kinderen met een ziekte of handicap. De clowns ontmoeten deze kinderen binnen zorginstellingen in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om de ziekenhuizen. We werken ook in andere zorginstellingen zoals revalidatiecentra, gezinsvervangende huizen en scholen. De vorm van afleiding en plezier die geboden wordt kan per zorginstelling verschillen. Daarnaast organiseert CliniClowns ook evenementen op maat, waarvoor kinderen met hun zorginstelling worden uitgenodigd.

Onze activiteiten

Vaak komt een ziek of gehandicapt kind in een wereld van volwassenen terecht, omdat de omgeving zich richt op de ziekte of handicap. CliniClowns helpt kinderen om gewoon weer even kind te zijn. Zo verzorgen we veel leuke activiteiten, waardoor kinderen tijdens een moeilijke tijd, toch nog kunnen spelen en plezier kunnen beleven.

Unieke afleiding voor ieder kind

De activiteiten van CliniClowns hebben tot doel zo veel mogelijk kinderen de afleiding te bieden, waar zij behoefte aan hebben. Daarom organiseert CliniClowns behalve één-op-één contact tussen clown en kind, ook verschillende belevenissen, waar veel kinderen aan kunnen deelnemen. Met een groot aantal professionals - zowel clowns als op kantoor - ontwikkelen we steeds weer nieuwe activiteiten voor verschillende doelgroepen.
Met jouw hulp kunnen we steeds meer kinderen weer even laten lachen. Je kunt een bijdrage leveren door maandelijks, of eenmalig te doneren.

 

Voor meer informatie kijk op:

 www.cliniclowns.nl

Of doneer meteen:

www.cliniclowns.nl/doneer

of start een actie!

www.cliniclowns.nl/starteenactie

 

 

 

 

Marion Hamerling-Mourik  |  marion@hamerling.net